UD AF LÆNKEN

I dag klippede staten Henrik Qvortrups fodlænke over. Han er igen en fri mand og har dermed – som alle os andre – friheden til at vælge om han vil gentage sine fejl eller bruge dem til at genopfinde sig selv.  

En af mine tidligere chefer sagde ”Vis mig en mand, der ikke har begået fejl – og jeg skal vise dig en mand, der ikke har haft hænderne op af lommerne”. Det sagde han, da jeg havde lavet min karrieres største bøf. En mega-fejl der førte til at min afdeling måtte komme ind fra påskeferie for at rette mit rod. Det førte også til at Nationalbankens daværende direktør, Bodil Nyboe Andersen, gav mig en times røffel over telefonen. Ikke det stolteste øjeblik i mit liv.

Men efter røflen gjorde hun noget enestående – hun gav mig en chance til! En chance for at rydde op og vise at jeg ikke var komplet idiot. Det var ikke en gratis gave hun gav mig. Den kostede hende. Jeg har taget Nyboe Andersens handling til mig som professionel holdning og praksis.

Lad den kaste den første sten, der ligger hjemme på sofaen med hænderne momentant oppe af lommerne.

Jeg har i min karriere siddet overfor tusindvis af ledere og har endnu til gode at møde én, der ikke på et tidspunkt har gjort noget dumt. Ledelse handler jo om risikostyring, ikke om risikoaversion. Ingen forretning kan overleve uden at tage risici. Ingen karriere kan udvikle sig, hvis ikke man eksperimenterer. Indimellem går det galt. Det skal det. Det er måden vi lærer på.

Alle fortjener en chance mere. Men ikke alle har de mentale evner og den følelsesmæssige robusthed, der skal til for at komme igen, for at genopfinde sig selv midt i modstand og krise.

Hvad kræver det at genopfinde sig selv, hvis man som leder har lavet så stor en brøler, at ens omdømme er smadret? Her er nogle tips:

GENNEMFØR ANALYSEN: Kortlæg dine motiver, dine fejltolkninger, dine forventninger, dine handlingsmønstre. Analyser årsagerne til, at du bragte dig selv i situationen. Identificer de advarselssignaler du overhørte.

TAG NEUTRALT ANSVAR: Spild ikke tid på at bebrejde andre. Tag hele ansvaret på dig; det er det eneste du har kontrol over. Indrøm dine fejl. Forhold dig neutralt til andres beskyldninger og bebrejdelser. Vær ikke arrogant, vær ikke underdanig. Undskyld til dem du har såret, ikke til andre. Lad være med at gemme dig. Skam gemmer sig, ansvar står frem.

STÅ DET IGENNEM: Du skal bruge al den robusthed du kan mønstre; hver morgen skal du stå op med rank ryg, villig til at indrømme din fejl, villig til at møde hånen, kritikken, personangrebene. Du skal finde styrken til at stå det igennem, samtidig med at du leder efter det næste trin og former en ny fase af dit liv. Du skal være udholdende, vedholdende, modig, nytænkende. Hver dag. Og måske i meget lang tid. Derfor er det én dag og ét skridt ad gangen.

SIG JA: Din fremtid er ikke en skrivebordsøvelse. Du kan ikke tænke dig til den. Den eneste måde at genopfinde sig selv på i en professionel sammenhæng, er at sige flere ja’er end nej’er. Eksperimenter. Prøv nye ting du måske ikke tidligere har overvejet. Gå ind i nye partnerskaber, find en anden udtryksform, find de sider frem i dig selv, som du måske ikke har brugt siden du var ung. Mal med hele paletten. Indenfor de fuldt optrukne streger.

GENTAG IKKE DIG SELV: Beskriv de advarselssignaler du vil holde øje med i fremtiden og beskriv hvordan du vil handle, hvis du uforsætligt eller selvforskyldt kommer i nærheden af en lignende situation igen. Vær på vagt overfor de motiver og handlingsmønstre der bragte dig i uføre. Vær årvågen.

Jeg tror Henrik Qvortrup har det, der skal til, for han har genopfundet sig selv mere end én gang. Ganske vist indenfor sin genre, men der dog et skridt fra Danmarks første statsminister-spindoktor til sladderpressens bad boy og derfra videre til politisk redaktør på TV2.

Da folkets dom faldt, vendte det pæne(re) journalistiske selskab ham ryggen. Forståeligt nok. Der er etik og læser/seer-tal der må værnes om.

Qvortrup sagde ja til de tilbud der kom. Også til sladderprogrammer og reality-jungleprogrammer som han gennemførte med professionalitet og respekt for formatet. I perioden mellem folkedommen og byretsdommen, udviklede han et politisk podcast, som i dag ligger på højde med Mads & Monopolet. Nu venter vi på at se, hvem der åbner døren for ham.

I vores kultur hjælper vi de svage når de snubler. Men når de succesfulde falder, sætter vi træskoen på nakken af dem og forsøger at forhindre dem i at rejse sig igen.

Vi tillader politikere at lave massive fejl med enorme konsekvenser. Hvis blot de siger undskyld er alt tilgivet. Vi ELSKER når magthaverne er tvunget til bede om vores tilgivelse. Det får os til at føle os store og gavmilde. En moderne udgave af fjer og tjære, latterliggørelsen, nedgørelsen. De, der derimod ikke vil sige undskyld højt og offentligt, er vi ikke så vilde med. Dem rister vi længe efter de har udtjent deres dom eller sagen har vist sig, at være mere kompliceret end den sort/hvide case pressen fremstillede.

 

10 responses to “UD AF LÆNKEN

 1. This is the mistake Qvortrup was sentenced for. He made many others. His “småbegavet sink-snak” adds no value to political discussion.
  His cruelty and lack of empathy are good reasons to refrain from being his mouthpiece, like you’ve been in this puff piece.
  Qvortrup’s actions and statements are sufficent evidence of his cruel and self-serving modus operandi.

 2. Det er rigtigt, at ledelse handler om risikostyring. Det kan derfor være trist at se, at så mange erhvervsledere ikke laver en risikostyribg, men derimod løser de problemer der opstår – hvoraf mange kunne være undgået, hvis de havde tænkt på og styret de risici de tog, inden de gjorde det.
  Kort fortalt er risikostyring den styring du starter FØR du træffer beslutningen, og problemløsning den styring/redning du laver EFTER du har sat beslutningen i værk

 3. Der er nogle bibelske dimensioner over det her, – bl.a. Jobs historie ” I har hørt m Jobs lidelser (varighed antages ca. 9 mdr.) og udholdenhed og I ved, hvordan Gud velsignede ham til sidst (140 år) , for han er en kærlig og barmhjertig Gud” (Jobs bog og Jakobs br. 5:11).

 4. Act like a man – stå det igennem!
  Interessant og berigende perspektivering.
  I løbet af et langt liv, laver vi både forkerte risikoanalyser, træffer forkerte beslutninger og overlever konsekvenser. Nogle overlever mere overbevisende og elegant end andre. Desuagtet handlingen. Qvortrup eller ej.
  Betydningen af robusthed bliver signifikant.
  Fin artikel med gode iagttagelser.

  1. Når først man er så højt placeret som Qvortrup i samfundspyramiden falder man op ad, hvis man falder.

   Han skal tage sin straf, men uagtet alt så er han nu kriminel. Hans liv skal dog nok finde en vej gennem moradsset og han har viljen til at finde den.

   Om et år er det hele glemt. Dog underligt han ikke ankede dommen.

 5. Det her er den værste blanding af æbler og pærer, jeg længe har læst.

  Qvortrup begik ikke “en brøler” – eller handlede som enhver anden leder, der løber en risiko. Han brød bevidst loven igen og igen og igen. Noget, det forhåbentlig kun er et fåtal af ledere derude, der gør – også de, du har været forbi (inkl. Bodil Nyboe Andersen, der efter min bedste overbevisning ikke bør nævnes i samme åndedrag som Qvortrup – de to kunne ikke være mere vidt forskellige også hvad etik og moral angår).

  Normalt er der en anden læreregel, der bliver nævnt, når vi har med en tidligere straffet at gøre, og den lyder, at man kan angre sine synder. Jeg har endnu ikke hørt, Qvortrup har angret, og jeg tvivler også stærkt på, at han har lært noget som helst andet af den her sag, end at han for sin egen skyld (og KUN sin egen) nok bør være lidt mere forsigtig i fremtiden, så han i det mindste ikke bliver opdaget i fremtiden og dermed igen skal spilde tid på at bygge sig selv op. Forhåbentlig gør det minimum af selvindsigt ham ikke til kandidat til endnu en toppost i medierne, der i målinger stadig kæmper ret så meget med troværdigheden. Men brodne kar har det med at finde sammen. Desværre.

 6. kast ikke`den første`sten- han er/og har altid,været en dygtig mediejornalist;men det glemmer,nogle-der er så mange klaphatte-der ikke kender forskel på en skovl eller en spade. venligst birgittoudahl@gmail.com ps vi lever da ikke i reformationens tid, vi er da danskere,på godt og ondt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *