Derfor holder jeg ikke ferie

Gennem mange år har jeg, på det her tidspunkt, lovet mig selv, at jeg ville strække ferien længere og længere. Lige indtil der var lige så meget ferietid som arbejdstid, og ferie vekslede med hverdag i hurtig rotation. Sådan helst hver anden dag. Hvert år er jeg kommet lidt tættere på det mål, og nu er jeg ved at være der.

Det har jeg gjort, fordi jeg for længe siden fandt ud af, at mine bedste ideer opstår i skiftet. Det var i flyet på vej mod eksotiske sanseoplevelser eller på vej hjem til en rationel, præstationsstyret hverdag, at ideerne væltede frem. Store og små iblandt hinanden. Praktiske og teoretiske, mulige og umulige.

Min kreativitet var ganske enkelt stærkest lige netop i spændingsfeltet mellem dovenskab og anstrengelse. Det var også omkring den tid, jeg opdagede, at ideen om ferien som mental afslapning ikke fungerede for mig. Min hjerne blev tom og mørk og tung, jo længere jeg lå på stranden. Og jeg har altså ligget på de fineste og hvideste strande i verden, så det var ikke omgivelserne, der var noget galt med. Så jeg droppede ideen om ferie som en treugersting med fuld afslapning eller fede oplevelser.

Ferie er jo mange ting. Nogle hænger i køjen, andre strabadserer sig gennem vildmarken eller synker ned i sansende hedonisme. Hver sjæl sin lise. For mig er det naturen, stilheden til at skrive og så nogle larmende, legende børn til at krydre tingene lidt. Men forestillingen om, at vi skal Bo-Bedre-den i Ralph Laurensk-inspireret sommerhusliv på kysterne eller bringe alle seks sammenbragte børn samt assorterede svigerforældre med til den anden side af kloden, gør det rigtigt svært at tilrettelægge et liv, hvor kreativiteten – og den reelle afslapning – har gode vilkår.

Jeg fandt med tiden også ud af, at jeg blev mentalt skarpere af disse hyppige skift i stedet for dovne uger vekslende med meget lange perioder med toppræstation. Denne omlægning har svaret til at sove et nogenlunde ensartet antal timer hver nat og dermed være nogenlunde lige frisk hver dag. I modsætning til mit liv for 15 år siden, hvor jeg sov 5-6 timer i hverdagen og crashede i weekenden. Denne stabile og hyppigt vekslende måde at forvalte energien på, fungerer for mig. Det kan være anderledes for dig.

Måske er det de hyppige skift, der stimulerer dig. Måske er det kortere professionelle perioder og mere personlig fri tid, du har brug for. Men uanset hvad der fungerer for dig, så udnyt den enorme mulighed, vi som de første i historien har for at tilrettelægge vores egen hverdag. Jeg ved godt, at man som lønmodtager ikke har de samme frihedsgrader, jeg har som selvstændig. Men de er der, frihedsgraderne. Især hvis du er villig til at lytte til sjælens behov og træffe de nødvendige fravalg.

Jo mere travlt vi har med at skabe sceniske liv, der er likable, jo vanskeligere er det at realisere sjælens behov. Jo mere optaget vi er af at leve efter andres idéer om det gode liv, jo mindre frihed giver vi vores egen eksistens. Jeg tror ikke, sjæle værdsætter ’likes’. Faktisk tror jeg, at sjælelivet trives bedst tæt på naturen, omgivet af kærlighed og med fri mulighed for at udtrykke sig.

Jeg håber, du vil bruge disse sprøde dage, hvor Danmark kun langsomt er ved at vende til bage til sin hektiske, selvoptagede og KPI-drevne hverdag, til at planlægge, hvordan din sensommer og dit efterår kan blive til en smidig dans mellem nydelse og ydelse i stedet for disse desperate maratoner fra åndehul til åndehul.

Og jeg håber, du vil huske smagen af jordbær og duften af ungernes salte hår og følelsen af fugtigt græs under bare fødder, længe nok til at din sjæl overgiver sig fuldstændigt til ego-ridtet.

Illustration: Una the Artist

4 responses to “Derfor holder jeg ikke ferie

  1. Du beskriver helt præcist at man ikke behøver at dovne for at slappe af, jeg har i lange perioder kørt hårdt på på arbejdet og så slappet af med et hårdt pakket oplevelsesprogram på rejser i udlandet – mine skift er måske ikke så hyppige, men de er præcist lige så inspirerede som dine. Måske sparer denne metode endda i længden nogle jobskift…Spot on!!!

  2. Jeg tror, at det er sundt med ferie – fordi vi også har brug for at koble af fra ‘det sædvanlige’, vi hver især bruger vores hjerne til i dagligdagen og dermed bruge os selv på en måske helt anden måde – og i hv f skynde os langsomt.

    Men – jeg forstår din virksomhed og den måde, du må arbejde på, så ganske anderledes end de flestes. MEN – jeg tror, at du en dag vil overveje længere ferier igen – da jeg er overbevist om, at det vil du få brug for, også.

    Udover den måde du nu administrerer din hverdag med et mere specielt arbejdsliv. Det er nok ere det, der er tale om end egentlig ferie. (Har selv prøvet den slags – og haft et stort behov for simpelthen: Ganske andet 🙂 Mvh BHL

  3. Jeg kan kun være enig i din pointe med, at de bedste ideer rent faktisk opstår i forbindelse med ferie. I perioder hvor du kobler af, og får både ny motivation og inspiration. Alene det at du kan se frem til den næste rejse, kan være rigtig motiverende i en travl hverdag. “At rejse er at leve” gælder i hvert fald for mig! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *