Hvordan skal din 3. karriere være?

Vi taler om ”min karriere”, som om vi kun har én. Og dog har vi faktisk tre forskellige, der følger kroppens og sindets udvikling gennem de livsfaser, der har præget mennesket siden dets undfangelse. Men i tråd med tidsånden er de fleste mennesker uvillige til at indrømme, at såvel krop som sind fungerer anderledes hen mod slutningen af fyrrerne. Ikke dårligere, men anderledes. Min udfordring til dig er at have modet til at tage højde for det og med kreativitet og mod finde den karriere, der skal være din i den sidste tredjedel af dit arbejdsliv.

 

Din første karriere er årene, hvor du sår og pløjer

Det er tiden, hvor du leder efter din professionelle form og forhåbentlig finder den. Du prøver forskellige roller, forskellige virksomheder, forskellige brancher. Du har stadig uddannelsen frisk i erindringen, men gradvist træder teorien i baggrunden, i takt med at du opbygger erfaring. Du er producent og løjtnant, men ikke nummer et. Endnu.

Det er også de krævende år, hvor du stifter familie og skaber et hjem. En tid, hvor du dagligt, time for time, prøver at balancere din dårlige samvittighed over for familien med din dårlige samvittighed over for jobbet. Det er livet i en klokkestreng – selvom ingen rigtigt hænger sig i klokkestrenge længere.

Det er en hverdag, der er presset, pakket og proppet.

Det er den fase af din karriere, hvor du tester andres stil for at finde din egen. Du kopierer de succesfulde inden for dit felt: Hvis partnerne på advokatkontoret bærer lyseblå skjorter, gør du også. Hvis big-bosserne på bureauet hæver stemmen i agiteret kreativ mødeledelse, gør du også. Løber departementets afdelingschefer hen ad gangen med antydningen af stressfråde om munden, gør du også. Måske. Det er ved at kopiere, sortere og adoptere power-playernes stil, vi finder vores egen.

Du ved, du er kommet til enden af din første karriere, når du føler dig tryg og sikker i din stil, dine karriereønsker og dine kompetencer. Også der, hvor de afviger fra de succesfuldes i dit felt. Du er blevet din egen.

 

Din anden karriere er årene, hvor du høster

Hvis du har forvaltet din karriere godt i de unge år og har rimeligt styr på dit indre liv, vil du på nuværende tidspunkt have fundet din form og position; du kender dine kompetencer og din branche. Dit netværk er på plads, og din præstation er på toppen, fordi kombinationen af din erfaring og din energi er maksimal. Du træffer beslutningerne og får andre til at løbe i stedet for selv at gøre det. Dette er tiden, hvor du sidder for bordenden, hvor du er statsmanden eller -damen over dit eget – stort eller lille –  kongerige.

Børnene er blevet store og kræver mindre af din tid. Du sover igennem og har tid til at holde dig i form. Der er plads til nydelse og rejser, bilen er blevet større, og IKEA-møblerne er skiftet ud med designermøbler. Med mindre, selvfølgelig, du tager en runde mere med små børn. Det kan give rigtigt meget liv. Men vi kommer ikke udenom, at det koster på karrieren, hvis du vil være en nærværende forælder.

Dit ur vejer mere end din telefon. Dine kjoler er fra Armani

Dette er tiden, hvor du besidder virksomhedens magtsymboler; dit navn står på parkeringspladsen lige ved siden af indgangen, dit Eurocard hviler i pungen side om side med dit Frequent Flyer-kort. Dit ur vejer mere end din telefon, dine kjoler er fra Armani. Giorgio, that is.

Du ved, du er kommet til slutningen af denne del af din karriere, når fornemmelsen af at have prøvet det meste fylder mere og mere. Når din krop minder dig om, at du ikke længere kan tage en all-nighter, uden det koster, og jetlagget fortsætter, længere end det plejer. Du begynder at stille eksistentielle spørgsmål til dig selv om, hvad livet egentlig handler om. Du bliver dig din død bevidst – og vågner op til erkendelsen af, at hvis du stadig skal nå at leve dine drømme ud – så er det nu.

 

Din tredje karriere er årene, hvor du giver tilbage

Hvis du har været nogenlunde succesfuld og har kunnet nyde høstens frugter af indflydelse og belønning i midten af din karriere, har du på nuværende tidspunkt erfaret, at ingenting er sort eller hvidt, at det er mennesker, der skaber både katastroferne og sejrene, og at dagens løgn kan være morgendagens sandhed. Du er ikke bange for at vise dine ar, for du ved, at ingen kommer til succesen uden at snuble undervejs. Du har for længe siden parkeret ideen om, at succes altid skinner.

Du er det tætteste, du vil komme på at være vis inden for din erhvervsaktive del af livet, og du har indset, at længslen efter titler, indkomst og magt hører hjemme i en anden del af livet end nu.

De to største hemmeligheder, jeg kender om lykken, bliver ofte afsløret i den tredje karriere, når vi slipper angsten for ikke at være nok for alle, ikke lykkes, ikke kunne overleve. Hemmeligheden hviskes til os, når vi holder op med at kæmpe for os selv og de allernærmeste, når vi løfter blikket og ser mod horisonten.

Jo mere du giver, jo mere lykkelig føler du dig

Den første hemmelighed er denne: Jo mere du giver, jo mere lykkelig føler du dig. Det er ganske forunderligt, så megen glæde vi kan opleve ved at være mentor for yngre mennesker, donere en del af vores indtjening til godgørende formål, investere i start-ups. Og det er jo ikke tilfældigt, for kroppen belønner os med et skud fede hormoner, når vi giver tid, penge, opmærksomhed etc. til andre, samt sender beroligende signaler til centralnervesystemet, når vi agerer, som om vi er i overskud.

Ønsk dig det, du allerede har, og du vil altid være lykkelig

Den anden hemmelighed er: Ønsk dig det, du allerede har, og du vil altid være lykkelig. Eller sagt på en anden måde; accepter og værdsæt det, livet har givet dig, i stedet for at være misundelig eller jaloux eller begærlig. Enten har man lært det i den tredje karriere, eller også lærer man det aldrig.

Som skrevet er min opfordring til dig, at du tager din 3. karriere alvorligt og i god tid tager stilling til, hvordan den skal være: Hvordan vil du arbejde (deltid, fra udlandet, som selvstændig etc.), og hvad er det, du vil give tilbage til samfund eller individer?

Her er nogle af de spørgsmål, jeg stiller mine klienter, når vi skal lave visionen og strategien for deres 3. karriere:

 1. Hvad skal din sidste mission være? Tag afsæt i essensen af det, du kan, det, du ved, og det, du elsker.
 2. Hvad er strategien på vej dertil? Har du styr på økonomien – eller er det tid til en sidste slutspurt? Har du den personlige organisation (dit inderste netværk), du skal bruge? Hvilken viden/teknologi skal du have? Hvordan tager du dig af krop og sind, så begge er på toppen, i forhold til den mission du vil give dig selv?
 3. Hvad gør du –  lige nu, i dag – for at lægge grundstenen til en fantastisk 3. karriere?

 

Illustration: Una the Artist

2 responses to “Hvordan skal din 3. karriere være?

 1. En stor tak til skribenten.
  Hvor er det utrolig præcist, hvad der er skrevet.
  Når man selv har gennemløbet en karriere, hvor der har været ups and downs, vil man få støtte ved at læse artiklen.
  Har selv valgt udfordringen at gå ind at gøre en forskel med stærk fokus på omstilling af virksomhedens kultur og mennesker. Det går jo ikke altid, som præsten prædiker.
  Nu står jeg selv i den 3. karriere og skal gøre et valg, men får jeg lov til selv at bestemme?

 2. Tak Charlotte
  Som altid skarp og præcis med hjerne og hjerte.
  Er meget enig i dine betragtninger og er helt sikkert gået ind i min 3. karriere med start af eget firma (fra direktør i global virksomhed til iværksætter) og i det hele tager “genstarte” min tilværelse – rydde op i “lortet”, træffe svære fravalg og tilvalg og veje tingene før jeg kaster mig ud i dem. På “giver det mening og værdi”-vægten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *