Jo, også du bliver overflødig, men …

 …du får noget nyt at lave.

Robotterne har længe været en del af fremstillingsindustriens virkelighed, og mange mennesker har mistet deres manuelle job til produktions- og lagerrobotter. Imens sad vi vidensarbejdere foran computerne og i mødelokalerne trygge i forvisningen om, at mens hænder og forudsigelige rutineopgaver indlysende nemt kan udliciteres til robotter, så kan teknologien ikke bare lige overtage vores viden og problemløsningsevne og kreativitet.

Mon ikke de fleste lægfolk uden en direkte og dyb indsigt i teknologien tænkte sådan.

Siden hørte vi selvfølgelig om Singularity University og forsøgte at forstå, at der findes en lov, der siger, at maskinkraften er selvaccelererende. Men uanset om man abonnerer på Singularitys fremtidssyn eller praktiserer maskinstorming eller måske vakler mellem de to ekstreme synspunkter, så kommer vi ikke uden om, at vores arbejdsliv ændrer sig.

Det er gået op for os, at vidensindustrien i den grad står for skud; og hvis nogen endnu ikke er vågnet op til den virkelighed, så kan man bare kigge på de varslede afskedigelser i Deutsche Bank, Australian Bank og herhjemme Nordea, der har offentliggjort, at de er undervejs med 6.000 afskedigelser. Det er mange mennesker. Rigtigt mange.

De, der bliver ramt nu, er sektorerne med de længste uddannelser, med dybe specialiseringer, med det, vi troede for et årti siden, var livslang jobsikkerhed. Det er banker, forsikringsselskaber, advokater, sundhedssektoren.

McKinsey’s krystalkugle

McKinsey udkom med en rapport i foråret, der tegnede et ganske dystert billede for vidensverdenen (du kan læse den her). Essensen af den var, at op mod 40 procent af vores nuværende arbejdsfunktioner ville blive overtaget af teknologien; og at det, der blev tilbage til os, var ledelse, komplekse og uforudsigelige problemer, undervisning etc.

40 procent!

Nu har Google bestilt en ny rapport fra Mckinsey, og den synes at være lidt mere opmuntrende (du kan læse omtale af den her). Eller rettere; den indeholder nogle forudsigelser på nettoeffekten mellem tabte og nye arbejdsfunktioner, således at mens dataindsamling og -bearbejdning samt forudsigeligt fysisk og administrativt arbejde vil blive hårdt ramt, så vil mennesket – som det levende, uperfekte, følsomme væsen, det er – i 2030 være bedre til at håndtere uforudsigelige ting og relationer. Rapporten viser, at skønt 470.000 jobs vil være erstattet af teknologi, når vi rammer 2030, så vil automatiseringen direkte skabe 165.000 nye jobs og indirekte 330.000, grundet den vækst automatiseringen fører med sig. Så i 2030 har vi altså netto ca. 25.000 flere jobs, selvom robotterne kommer.

Den hårdføre mus

Personligt er jeg ikke i tvivl om, at vi er midt i en revolution, og at vi kun har begrænset udsigt til fremtiden. Man behøver blot at kigge år tilbage på de store ændringer, der har været i software. Jeg udgav en bog I dag findes der gode programmer, der gør det supernemt at formatere, layoute og konvertere almindelige Word-dokumenter til e-bogsprogrammer. Da jeg startede virksomhed, havde vi vores egen server. Det er altså kun 14 år siden. Og vi havde bestemt ikke noget regnskabsprogram, kun de store virksomheder kunne finansiere sådan et. Omvendt husker jeg, at nogle computer whizzes i Lego i slutningen af 90’erne forudså musens død. En af dem forklarede, at musen måske ville blive erstattet af bolde i sand, som folk kunne lege med, og som samtidig kunne styre ting på skærmen.

Jeg har stadig en mus. Både med og uden hale.

Hvem af os kunne have forudset i 1980’erne, da litografer og typografer mistede deres job, at vi ville få jobfunktioner som disse i fremtiden: stress coach, chief happiness officer, social media engager, content manager, community manager, digital strategist, integrationskonsulent, CSR-konsulent og blogger for bare at nævne nogle få.

Så idéen om, at vi kan forudsige fremtiden med så stor præcision som 25.000 nettojobs, har jeg svært ved at forstå. Af selve den grund at den menneskelige adfærd i sin essens er uforudsigelig.

Trods alt.

Men at dit og mit arbejdsliv ændrer sig radikalt meget, meget snart, det er jeg slet ikke i tvivl om.

 

Illustration: Una the Artist

One response to “Jo, også du bliver overflødig, men …

  1. Enig. Den 4. industrielle revolution er i fuld gang, og fantasien rækker næppe til at se, hvilke jobs, der robotiseres – og hvilke ny, der kommer. John Hopkins hospitalet i USA har en robot, der er en bedre til at sy end nogen læge, aktie og valutahandel sker med robotter fordi det er hurtigere.

    Google translate computerne har sit eget, maskinopfundne, referencesprog – Facebook stoppede et forsøg omkring kommunikation, da de opdagede at de intelligente computere skiftede fra engelsk til deres eget sprog.

    Fremtiden er spændende – vi må sikre os, at vi er tilstrækkeligt forberedte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *